Over ons

Een katholieke Daltonschool die warm en sfeervol is en rust uitstraalt. Een school om van te houden als een stevige basis voor een goede toekomst. Een school die vertrouwen geeft.

Historie

Onze school is genoemd naar de heilige Walfridus, een vrome boer, die rond 900 in ons gebied woonde. Walfridus was zorgvol voor de mensen in zijn gebied en genoot een groot aanzien. Hij bracht hier het christendom, zorgde voor een rechtssysteem en besteedde veel aandacht aan de beheersing van het waterpeil. In het wapen van de gemeente Bedum leeft de herinnering aan hem voort in een kruis, een spade en een wetboek.

Walfridus ging, zo wil althans de overlevering, dagelijks te voet naar het huidige Groningen om naar kerk te gaan. Op een van zijn tochten werden hij en zijn zoon Radfridus door een bende Noormannen vermoord. De plaatselijke bevolking was geschokt. Vader en zoon werden begraven en over het graf werd een kapel opgetrokken. Rond de graven van Walfridus en Radfridus speelden zich allerlei wonderlijke zaken af. De kapel werd daardoor al snel te klein om alle bedevaartgangers onderdak te bieden. Er werd een hele grote kerk gebouwd en de verering van Walfridus nam grote vormen aan. Rond 1300, 1400 raakte Bedum als bedevaartplaats uit de gratie. De gemeenschap was niet in staat het enorme kerkgebouw te onderhouden, grote delen werden gesloopt, andere delen verdwenen door gebrekkig onderhoud.

Ons schoolgebouw is in 1921 gebouwd naar het ontwerp van de heer J. Tilbusscher. In zijn ontwerp werd de entreehal voorzien van een totaal kunstwerk. De schilderingen werden gemaakt door F. H. Bachg (1865-1956), een leermeester van de eerste Ploegschilders. We vieren de naamdag van St. Walfridus op 22 juni.